Hem ***** Böcker ***** Kurser ***** Privatsessioner ***** Om Anna ***** Q'eroindianerna ***** Traditionen ***** Foto & video ***** Kontakt
         

Att vara lokal arrangör

Vill du ha någon av nedanstående kurser och/eller aktiviteter på din egen ort, om du bor någon annanstans än Stockholm?

Om någon arrangerar lokalt med sådana saker som kurslokal, marknadsföring, logi osv och det finns tillräckligt stort intresse kommer jag gärna! Det är inte så invecklat eller krävande som det kanske kan verka vid första anblicken, och du är naturligtvis själv med gratis och kan också tjäna lite på det hela.

Information till potentiella arrangörer - vad du gör som lokal arrangör, mina arvodesanspråk osv - samt en del hjälp på traven hittar du här nedanför. Läs gärna igenom det först.

Skicka sedan ett mail om du är intresserad av att arrangera på din egen ort så försöker vi hitta datum som kan passa. Om du kikar i kurskalendariet kan du se vilka datum som redan är uppbokade. Övriga tider är fortfarande lediga!

Vad behöver du göra som arrangör?
* Ordna en lämplig kurslokal.
* Sprida information lokalt.
* Om du har egen firma, ta emot anmälningar och betalningar. Det är klokt att ta in förhandsbetalningar och informera om att betald anmälan är bindande, för att inte riskera avhopp i sista minuten som kan leda till att kursen går back. (Om du inte har firma själv kan jag ta hand om de bitarna.)
* Ordna med fika under kursens gång.
* Ordna någonstans för mig att övernatta.
* Jag hjälper till med att sprida information, naturligtvis.

För Inkamästarnas arv steg 3 ingår det också i arrangörens kostnader och uppgifter att skaffa material till att göra en despacho, en traditionell andinsk offergåva, eftersom jag inte kan släpa med mig de materialen. Kostnaden brukar uppgå till ca 300 kr och du får en lista av mig över det som behövs.

Kurslokalen
Den kan vara väldigt enkel, bara vi får plats.
* Jag behöver en whiteboard eller ett blädderblock, samt lämpliga pennor.
* För steg 1 är det en stor fördel, även om det inte är absolut nödvändigt, om det finns tillgång till antingen vatten (en sjö, hav, kanal, bäck, källa) och/eller berg eller kullar, samt lite natur inom gångavstånd.
* För steg 3 behövs det en plats i närheten för att offra vår despacho. Den kan sänkas ner i ett lite djupare vattendrag, brännas på en utegrill eller liknande där ingen brandrisk förekommer, eller grävas ner i marken på någon lämplig plats (i vilket fall en spade är bra också, och ingen tjäle i marken).
* Om du inte ska fixa med luncher själv på plats är det bra om du tänker på att det finns någonstans att äta i närheten som är öppet för sen lunch under kursdagarna.
* Tänk också på tillgänglighet, eftersom alla kanske inte har bil.
* I övrigt behövs det ingenting annat i lokalen än stolar för deltagarna, ett bord för böcker (brukar ta med en mindre mängd till försäljning), och en tillbringare vatten med glas samt en fruktskål är alltid trevligt.

Vad är mina anspråk?
* Om jag ska resa längre än Stockholms närområde ( t ex Uppsala eller Södertälje) håller jag ogärna enbart en ljustjänst/ett föredrag, men däremot gärna workshop och ljustjänst/föredrag, eller enbart workshop.
* 1250 kr inkl moms per betalande workshopdeltagare.
* 50 kr inkl moms per betalande ljustjänst-/föredragsdeltagare.
* Minst 10 betalande deltagare.
* Resa, kost och logi betalda.

Resa: om det innebär en längre buss- eller tågresa än 2 timmar föredrar jag att flyga (har ej bil).
Kost: Jag äter i princip allt, och är inte knusslig.
Logi: Jag föredrar något "eget" att dra mig tillbaka till, hellre än att övernatta hemma hos någon, men det kan vara väldigt enkelt och billigt, t ex enkelrum på budgethotell, vandrarhem eller enkelrum på kursgård.
Övrigt: Jag behöver tillgång till Internet under vistelsen, allra helst trådlöst med egen medhavd dator där jag övernattar, så att jag kan ta hand om mail och andra göromål på kvällarna.

"What’s in it for you"?
Du bestämmer själv vad deltagare ska betala, utifrån dina omkostnader, vad du själv bestämmer ska ingå i priset och vad du själv vill ha för vinstmarginal. Det finns alltså möjlighet för dig att tjäna en slant, och ju fler deltagare du lyckas få in, desto mer ökar dina möjligheter till egen förtjänst.
Du deltar själv gratis.

Vad brukar man sätta för priser?
Det varierar, beroende på vad som ingår, omkostnaderna (som kan variera en hel del från ort till ort) och vad man vill ha för vinstmarginal. Hittills har det lägsta workshoppriset varit 1950 kr, då hade arrangören tillgång till gratis lokal och en mycket billig övernattningslägenhet i sin bostadsrättsförening där jag kunde bo, och det högsta priset har varit 2600 kr, då på en kursgård där kost och enkel logi ingick för deltagarna.
Det är brukligt att låta för- och eftermiddagsfika ingå i priset.
Det är brukligt att ta en anmälningsavgift direkt som bekräftar bokningen och sedan ett restbelopp något senare, varav anmälningsavgiften inte återbetalas vid ev avbokning.

När folk anmäler sig
Det finns några saker som du behöver berätta för folk när de anmäler sig, om det är du som tar hand om anmälningarna. Alla de informationstexterna hittar du längst ner på sidan.

Vad händer om du inte får ihop tillräckligt många deltagare?
Se till att du har möjlighet att avboka kurslokalen utan avgift inom en skälig tidsperiod innan kursstart. Vi väntar med att boka resan tills vi ser att kursen kan bli av. Om det inte skulle bli tillräckligt många kan vi helt enkelt ställa in. (Jag vill gärna ha definitivt besked senast två veckor innan planerad kursstart, så att jag kan planera något annat om det skulle bli inställt.)

Sugen på att arrangera?
Jättekul! Maila mig och berätta vilken/vilka kurs(er) du vill arrangera så börjar vi kika på möjliga datum!
All info om kursinnehåll hittar du här, och det går utmärkt att hämta texter och bild härifrån hemsidan till egna flyers eller annan reklam som du vill göra.

Information att ge till deltagare när de anmäler sig

Jag brukar ha ett anmälningssvar redan skrivet i Word, som jag sedan bara kan kopiera och klistra in, samt eventuellt anpassa för individuella frågor osv, så går det snabbt och smidigt att se till att alla får den information de behöver. Jag har en sådan mall för varje kurssteg, vilket du också kan ha om du ska arrangera mer än ett steg.

Samtliga steg:
* Datum, tid och plats.
* Kostnad samt hur och när de senast ska betala.
* Att vi i regel äter en ganska sen lunch, så blir man hungrig tidigt kan det vara bra att ta med sig något litet att knapra på under förmiddagspausen.
* Att ta med papper och penna om de vill anteckna.
* Jag brukar rekommendera följande anmälningsvillkor och text: "OBS att anmälan är bindande. Anmälningsavgiften återbetalas ej vid avbokning, och restbeloppet återbetalas enbart om avbokning sker senast 4 veckor innan kursstart eller mot uppvisande av läkarintyg vid sjukdom." Det skyddar både dig och mig från sena avhopp som kan skapa allvarliga problem för kursens ekonomi.

Dessutom finns det specifik information för steg 1, 2 resp 3, och du får gärna kopiera texterna här nedan.

Steg 1:
Vi kommer att jobba utomhus med naturen och elementen under ett par timmar efter lunch första kursdagen, oavsett väder, så ha med lämplig klädsel.

Steg 2:
Alla kommer att göra en egen mesa, ett sorts andinskt "medicinknyte", så alla deltagare behöver ha med sig följande:
1) Ett tygstycke, storlek ca 70x60 cm är lagom och funkar bra med den speciella vikningen. Det är bra om tyget är lite grövre, så att vikningen inte glider, och det får gärna vara ett tyg som har någon sorts innebörd för dig. Själv har jag ett tyg från Q'eros, men en annan paqo jag känner har t ex en bit av sin mormors gamla kökshandduk som för henne representerar rötter, omvårdnad, kärlek och trygghet. Andra har butiksköpta tygbitar som helt enkelt har färger eller mönster som väcker ett inre gensvar hos dem och som de känner är i resonans med dem själva.
2) De khuyas (kraftföremål) som du vill ha i din mesa. Av naturliga skäl kan de inte vara för stora, och det viktiga är att de betyder något för dig, ger dig kraft, hjälper dig på din väg, symboliserar saker som är viktiga för dig, symboliserar den du är osv. Själv har jag t ex stenar från olika lärare, stenar från platser som betyder mycket för mig, en guldpenna som symboliserar mitt skrivande, ett mynt som representerar flöde och att ha en stabil ekonomisk grund så att jag får fortsätta jobba med det här istället för på ICA, lite päls från min förra katt som var en själsfrände och vägledare för mig, en liten bit renhorn som symboliserar mina nordiska rötter, en snäcka som representerar vatten vilket alltid har varit viktigt för mig och givit mig kraft och helande osv osv. Du kan ta med dig ganska många föremål, eller bara några få, allteftersom vad som känns rätt för just dig. Om du känner dig osäker på om ett föremål ska med eller inte, ta med det. En del av arbetet med att bygga mesan går ut på att just känna in vad som verkligen ska vara med, och du kan när som helst upprepa den proceduren och ta bort en del saker och/eller lägga till andra - mesan är dynamisk och förändras i takt med att du själv förändras, den är så att säga en förlängning av dig själv.

Steg 3:
Vi kommer att göra en s k despacho, en andinsk offergåva, i trean. Vi ska göra den enklaste formen av despacho tillsammans, så att du förstår grunderna och principen och sedan kan laborera på egen hand, och den vi ska göra ska ges till Moder Jord och bergsandarna. Enligt principen om ayni, helig ömsesidighet, ska vi få tillfälle att be om något, och ska då ge något i utbyte. Fundera i förväg på något som du vill be om, eller be om hjälp med, och ta med dig en liten offergåva att lägga in i despachon som symboliserar det du vill ha i utbyte. Det du tar med dig måste vara litet, för att få plats, och det måste vara brännbart, eftersom vi ska bränna despachon för att offra den. Några exempel: om man vill ha healing kan man ta med sig läkande örter, om man vill ha pengar till ett projekt eller något man vill göra kan man ta med sig en sedel, om man vill ha en lägenhet kan man ta med sig en liten planritning eller bild av det hem man vill ha, om man vill resa till Egypten kan man ta med sig en liten skarabé av trä osv. Var kreativ och använd din fantasi! Var också medveten om att allas individuella böner ska yttras högt, så välj ett önskemål som du känner dig trygg med att de andra deltagarna får höra. Önskemål som känns alltför privata för det kan du lägga in i en egen despacho när du kommer hem.

*
På Q'oylluritifestivalen i Peru

 

Citat som förgyller min väg

Some people will just go with the flow of things and sway in life, while others will fight against the currents and go upstream to reach their destiny.

- Anthony Liccione

It doesn’t matter if I’m off the beat. It doesn’t matter if I’m snapping to the rhythm. It doesn’t matter if I look like a complete goon when I dance. It is my dance. It is my moment. It is mine. And dance I will.

- Dan Pearce, Single Dad Laughing