Hem ***** Böcker ***** Kurser ***** Privatsessioner ***** Om Anna ***** Q'eroindianerna ***** Traditionen ***** Foto & video ***** Kontakt
         

Foto och video

Videoklipp

Det finns två korta videosnuttar på Youtube, där jag intervjuas i Cuzco, Peru av en tysk kollega så det är på engelska och inte textat. I den ena berättar jag om hur jag upplever de energiarbetesresor som vi regelbundet ordnar och deltar i, i Peru och på andra platser. I den andra finns en del tankar om vad Inkatraditionen kan göra för oss människor i vår vardag.
Anna om energiarbetesresor ser du här (längd 2:39)...
Anna om Inkatraditionen i vardagen ser du här (längd 3:37)...

Fotoalbum

Aaah, ett härligt återseende med Machu Picchu, en av världens absolut vackraste platser! Här skulle jag kunna sitta i dagar och bara insupa det omkringliggande landskapet, med Urubambafloden (eller Willkañusta som hon kallas på quechua) som ringlar sig fram långt där nere. Och än så länge har jag aldrig blivit bespottad av någon lama!
Caral, Sydamerikas äldsta stad, samtida med den sumeriska civilisationen. Fullt av pyramider och en vacker amfiteater, bland annat. I bakgrunden ser vi Juan i sin ständiga svampmössa. Förra gången vi skulle hit hamnade vi på sjukhus i Supe istället, efter att ha blivit rammade av en dubbeldäckarbuss, men den här gången gick det bra, och det var värt att vänta på!
Trötta men glada efter en lång dag väntar jag, Jane, Einar, Andreas och Susanna på den fantastiskt goda maten på en av mina favoritrestauranger, Dragon's Palate i Cuzco. Atmosfären är underbar och deras svamprisotto är bland det godaste jag har ätit i hela mitt liv! Det enda som hittills har kunnat toppa den är maten på El Feliz Indio i Aguas Calientes.
Med don David i Urqos. En bit till höger om oss finns det kapell som enligt Inkaprofetiorna ska vara en av de tolv skådeplatser där någon tar klivet upp på femte nivån av andlig och personlig utveckling, vilket innebär att man blir en 100% ofelbar healer. Nej, det blev inte jag - inte den här gången i alla fall - så David får trösta lite. Och jag jobbar vidare på det!
Gudmor Anna ombesörjer gudsonen Gael Andersson Apazas allra första hårklippning. Pappa Ricardo och mamma Rosa hjälper stolt till, medan storebror Edwin betraktar det hela från andra sidan bordet och väntar på att Susanna ska släppa ifrån sig sin Iphone så att han får leka med den en stund.
Anna får en kram av don Ricardo i samband med att han formellt välkomnar henne in i familjen Apaza. Varpå Anna prompt börjar gråta!
Gudsonen är lugn och nöjd med sin nya frisyr, och gudmor Anna är allmänt lycklig.
Fikarast i Cuzco tillsammans med min peruanska familj, som är på besök från Q'eros. Jag med min gudson Gael Andersson Apaza i knäet, medan doña Rosa Apaza och don Ricardo Apaza ler blygt mot kameran. Fotograferar gör Roberto Sarti, en av mina favoritkollegor.
Ollantaytambo med dess fantastiska tempel och vattenkanaler. Förra gången jag var här haltade jag omkring på kryckor, allmänt blåslagen och med diverse ännu så länge odiagnosticerade frakturer efter en busskrasch i norra Peru, men den här gången kunde jag röra mig fritt och obehindrat på denna alldeles underbara plats!
Här är det bäst att passa på medan det fortfarande finns sådana här lyxtoaletter, innan vi påbörjar ritten upp till Q'oylluriti, tyckte jag och Anette. Hål i marken, ja, men det fanns åtminstone ett litet stenbås och ett plastskynke runt omkring!
Vi klarade ritten upp till Q'oylluriti välbehållna, trötta hästar, smala stigar och branta stup till trots, och är nu glada och stolta över oss själva efter att ha tagit oss upp för en ganska brant backe till fots utan något syre i luften. Nåja, en lätt överdrift, men kallt och syrefattigt är det där uppe på nästan 5000 meter! Och sådant som sömn är bara att glömma när det trummas, spelas, dansas och sjungs oavbrutet, dygnet runt, av ceremoniella grupper i fantastiska kostymer från alla hörn av det forna Inkariket. Fysiskt utmanande, ja, men en upplevelse för livet!
Här ska fixas offergåva! Jag, Juan, Ivan och Jens Peter gör i ordning en despacho, en traditionell andinsk offergåva, i samband med den årliga internationella paqokonferensen när den hölls i Sverige. Jag har just samlat in de individuellt energiladdade blad från varje deltagare, som ingår i stommen av offergåvan.
Just den här despachon blev väldigt speciell. När den var klar förflyttade vi oss till en intilliggande äng, där vi gjorde i ordning en fornnordisk blotgåva. När även den var klar tog vi båda dessa gåvor och offrade dem tillsammans, som ett sätt att binda samman två olika traditioner, från två olika delar av världen, i harmonisk samverkan med varandra.
Arbetet med sin mesa, eller misha som det egentligen heter på quechua, ett sorts andinskt "medicinknyte", är också en viktig del av en paqos värv. Här pågår arbete med de kraftföremål som ingår i min misha, tillsammans med "my old man", Juan Nuñez del Prado. Den här gången befinner vi oss i Holland!
Den här grottan, tillägnad Moder Jord och belägen halvvägs uppför en bergssluttning mitt ute i ödemarken, är i princip bortglömd av alla utom Q'eros. Don Fabian och don David ledde oss hit, alltmedan de uppmuntrade vår klättring med flöjtspel och trumning. Jag och Elizabeth Jenkins behövde vila benen lite efter klättringen upp, men Juan är på väg mot oss för att få oss på fötter igen!

Ceremoni i Saqsayhuaman tillsammans med ett helt gäng paqos från Q'eros - kulmen av en lång ceremoniell procession till fots genom hela Cuzco. Själv står jag och gömmer mig lite bakom don Martin Quispe, medan Juan begrundar det allmänna läget efter logistikmässigt samtal med don Francisco Apaza.

 

 

*
Med Q'eros i Saqsayhuaman

 

Citat som förgyller min väg

The unhappiest people in this world, are those who care the most about what other people think.

- C. JoyBell C.

You're never given a dream without also being given the power to make it true. You may have to work for it, however.

- Richard Bach, Illusions: The Adventures of a Reluctant Messiah

Bad things are not the worst things that can happen to us. NOTHING is the worst thing that can happen to us.

- Richard Bach, One

What would love do now?

- Neale Donald Walsch

Some people never go crazy. What truly horrible lives they must lead.

- Charles Bukowski

There is a theory which states that if ever anyone discovers exactly what the Universe is for and why it is here, it will instantly disappear and be replaced by something even more bizarre and inexplicable. There is another theory which states that this has already happened.

- Douglas Adams, The Restaurant at the End of the Universe


Be the change that you wish to see in the world.

- Mahatma Gandhi

There is nothing either good or bad, but thinking makes it so.

- William Shakespeare, Hamlet

A truth that's told with bad intent
Beats all the lies you can invent.

- William Blake, Auguries of Innocence

I must say a word about fear. It is life's only true opponent. Only fear can defeat life. It is a clever, treacherous adversary, how well I know. It has no decency, respects no law or convention, shows no mercy. It goes for your weakest spot, which it finds with unnerving ease. It begins in your mind, always ... so you must fight hard to express it. You must fight hard to shine the light of words upon it. Because if you don't, if your fear becomes a wordless darkness that you avoid, perhaps even manage to forget, you open yourself to further attacks of fear because you never truly fought the opponent who defeated you.

- Yann Martel, Life of Pi

Life is really simple, but we insist on making it complicated.

- Confucius

It is not true that people stop pursuing dreams because they grow old. They grow old because they stop pursuing dreams.

- Gabriel García Márquez